Actie voor apen

Apen opvangen

WAPCA, West Afrikca Primate Conservation & Action ontfermt zich in Ghana en Ivoorkust over de ernstig bedreigde witbaardfranjeaap,  miss Waldrons rode franjeaap en de Roloway meerkat en de bedreigde witkruin mangabey. Om de aantallen van deze zeldzame apen veilig te stellen, vangt WAPCA verwonde apen op. In een bosreservaat in Noord Ghana krijgen deze apen na hun herstel de ruimte om te verwilderen. Onderzoek moet uitwijzen of deze dieren op termijn weer terug kunnen naar de natuur. Ook onderzoekt ze het leefgebied en gedrag van deze apen.

Zo helpt WAPCA bedreigde apen in Ghana!

Onderzoek
Rangers
Educatie
Hulp lokale bevolking
Opvang

Samenwerken en leren

WAPCA weet dat natuurbehoud alleen maar werkt in nauw contact met de lokale bevolking en overheden. Daarom nodigt ze gemeenschappen uit om op een leuke wijze samen zorg te dragen voor hun leefomgeving. Zo worden bijvoorbeeld competities opgezet voor opruim acties, workshops georganiseerd hoe je plastic kunt hergebruiken en gezamenlijk bomen gekweekt. Deze gezamenlijke inspanningen helpt het hele leefgebied; inclusief de talloze bijzondere planten, vogels en zoogdieren die er leven.

Meer inkomsten

De lokale bevolking in Ghana is arm. WAPCA heeft een samenwerking met enkele grote, biologische landbouwbedrijven opgezet. Tientallen kleine boeren die kokosolie of cacao produceerden kregen een training om over te stappen naar biologische teelt. Dat levert hen een hogere prijs voor hun oogst en hebben ze een vaste afnemer. Om de betrokkenheid nog verder te vergroten, zijn tevens tientallen vrouwen opgeleid om de kokosnoten te verwerken.

Veel mensen uit diverse gemeenschappen profiteren hiervan, waardoor de druk op het regenwoud afneemt.

Forest Patrol Teams

Via deze teams houden lokale bewoners illegale houtkap en jacht in het bos in de gaten. Ze nemen hout en kettingzagen in beslag verrichten arrestaties. Ook zorgen ze voor herbebossing en noteren ze tijdens hun patrouilles welke en hoeveel apen ze zien.

 

Dierentuin
educatie

In de dierentuin van Accra leert WAPCA de bezoekers over de rol van dierentuinen, het belang van dierwelzijn en de bescherming van apen en natuurbehoud in het algemeen. Maar ook de rol die mensen daar zelf in kunnen hebben.

 

Onderzoek
en uitzet

WAPCA houdt de uitgezette apen in het bosreservaat nauwlettend in de gaten. Welk gedrag vertonen ze en hoe ontwikkeld het leefgebied zich. Dit onderzoek moet uitwijzen of deze dieren op termijn weer terug kunnen naar de natuur.