Blauwkeelara

Een veilige plek voor bedreigde ara’s

De blauwkeelara is één van de meest bedreigde papegaaiensoorten ter wereld. Er leven ongeveer 400 ara’s in enkele gebieden in Bolivia. Rond de jaren ’80 waren ze bijna uitgestorven door illegale huisdierhandel en jacht op hun staartveren. Dankzij herintroductie door natuurorganisaties en dierentuinen leven ze weer in de vrije natuur.

In het Barba Azul Nature Reserve van Stichting Armonia leven de ara’s in veiligheid. Om het reservaat jaarrond geschikt te maken voor de ara’s is een nestkastenproject opgestart. Het Gaia Nature Fund steunt Stichting Armonia om deze nestkasten verder te ontwikkelen en te verbeteren.

Zo helpt Stichting Armonia de blauwkeelara

Onderzoek observeren
Nestkasten
Camera- vallen
Terug naar het wild
Educatie

Speciale nestkasten

Tjalle is een Nederlandse onderzoeker bij Stichting Armonia en zet zich al jaren in voor de blauwkeelara. In 2017 ontdekte hij de natuurlijke broedlocatie van de noordelijke populatie die nestelt in hoge, dode palmbomen in open savannes. Hoewel deze palmbomen niet voorkomen in Barba Azul, komt het type leefgebied op beide plekken wel overeen.

Met deze nieuwe kennis heeft Tjalle speciale nestkasten ontwikkeld voor het Barba Azul Nature Reserve. Zo hoopt hij dit gebied jaarrond geschikt te maken voor de 250 blauwkeel ara’s die hier leven.

 

Extreem weer op de savanne

Het eerste jaar toonden de blauwkeelara’s meteen interesse in hun nieuwe broedlocatie. Maar helaas waren de nestkasten niet bestand tegen de extreme weeromstandigheden op de open savanne. Daarom wil Stichting Armonia de nestkasten graag verbeteren!

Duurzame nestkast

De nestpalen zijn tussen de 8 en 10 meter en worden iets ingekort, zodat wind en bliksem minder impact hebben. Ook krijgen de kasten een top- en zij ingang, net als de natuurlijke nesten. Om ze zo duurzaam mogelijk te maken worden ze gemaakt van Palo Maria hout, een hardhout dat niet snel verrot.

Onderzoek

Uiteindelijk zullen alle oude nestkasten worden vervangen. De nieuwe worden ook voorzien van een klim ring. Zo kunnen onderzoekers makkelijker bij de nestkast komen om deze te kunnen monitoren.

 

window.addEventListener(‘load’, function () { const swipes = document.querySelectorAll(‘.swiper-initialized’); if (swipes) { swipes.forEach((swipe) => { if (swipe.swiper) { swipe.swiper.slideTo(1); swipe.swiper.slideTo(0); } }); } });