Dwergnijlpaard

Onbekende aantallen…

Dwergnijlpaarden leven in dichtbegroeide regenwouden van de Ivoorkust, Liberia en Sierra Leone in West Afrika. Hoeveel er nog zijn is onbekend.

De mysterieuze leefwijze van het bedreigde dwergnijlpaard staat al tientallen jaren onder druk. Grote delen van hun oorspronkelijke leefgebied zijn al verdwenen (vooral in Ivoorkust). Het uitgestrekte regenwoud moe(s)t daar plaats maken voor palmolie- en koffie plantages, mijnbouw of landbouw. Ontbossing is de grootste bedreiging voor het dwergnijlpaard, dat afhankelijk is van een dichtbegroeid leefgebied.

Het Gaia Nature Fund steunt de bescherming van dwergnijlpaarden sinds 2022.

Zo helpt CSRS
het dwergnijlpaard in Ivoorkust!

Onderzoek
Hulp lokale bevolking
Educatie

World Hippo Day

Het dorp Paulé Oula grenst aan het Taï Nationaal Park, dat onderkomen biedt aan het laatste echte bolwerk van het dwergnijlpaard in het wild. Voor CSRS was het de aangewezen plek om in 2022 de eerste grootschalige World Hippo Day te organiseren.

Ze organiseren sportactiviteiten en geven voorlichting om lokale gemeenschappen en zo’n 2000 kinderen te betrekken bij de lokale natuur, met de focus op het dwergnijlpaard. Ze leren over de onmisbare rol die de natuur speelt voor de lokale gemeenschappen. Daarnaast zijn de activiteiten een belangrijke sociale gebeurtenis waarbij de inwoners samen kunnen komen.

Word Ambassadeur van de Natuur

Leren & Plezier

Dat leren & plezier maken hand in hand gaan, laat World Hippo Day wel zien. Zo’n 500 kinderen van zes verschillende scholen liepen trots mee tijdens een parade om aandacht te vragen voor het dwergnijlpaard. Daarna deden ze mee aan teken, handbal en voetbal toernooien, waarna CSRS vertelde over natuurbehoud.

 

Gouden combinatie

De activiteiten worden ook positief ontvangen en geprezen door leraren van lokale scholen, zoals Olivier Attoungbré. ‘’World Hippo Day verbind recreatieve activiteiten met natuurbescherming. Een benadering die pedagogisch effectief is!’’.

 

Jong & ouder

World Hippo Day is een onvergetelijke dag voor kinderen en helpt om een zaadje te planten met liefde en respect voor de natuur. Deze boodschap nemen ze hopelijk mee als toekomstige besluitvormers. Daarnaast zijn de kinderen vaak zo enthousiast dat ze als echte ambassadeurs van biodiversiteit hun ouders en familie betrekken.

 

window.addEventListener(‘load’, function () { const swipes = document.querySelectorAll(‘.swiper-initialized’); if (swipes) { swipes.forEach((swipe) => { if (swipe.swiper) { swipe.swiper.slideTo(1); swipe.swiper.slideTo(0); } }); } });