Expeditie
in de woestijn
Waterpoelen, camervallen en gesprekken
Ecologe Tungalag Ulambayar van stichting Luujin gaat regelmatig op expeditie in de Gobi A woestijn. Ze onderzoekt of de waterbronnen in goede conditie zijn, of de cameravallen nog functioneren en om in gesprek te gaan met de veehoeders.
Vervelende ontdekking…
In september 2022 ontdekte Tungalag dat de Baruun sharga bron droog was gevallen. Baruun sharga is een groene oase midden in de Gobi A woestijn. Het is een van de weinige plekken waar wilde dieren nog terecht kunnen voor voedsel en water. Er komen grote zoogdieren zoals Gobi beer, kropgazelle, wilde kamelen, wolven en tientallen soorten kleinere dieren.
Gevolgen van een lege bron
Maar nu staat de bron leeg. Roofdieren krijgen daardoor meer kans om prooien te vangen. “Bij aankomst zagen we een net gedode kropgazelle en in de modder waren verse sporen van een gevecht tussen een kameel en wolven te zien.” vertelt Tungaa. “Het resterende beetje water in de bron is modderig en vervuild” vervolgt ze “dat kan zelfs dodelijk zijn voor de dieren die eruit drinken …”
Wat is de oplossing?
De oorzaak van de droge bron: de 60 meter diepe boorpijp is verstopt door zand en stenen. Snel gemaakt zou je zeggen, maar hoe ga je te werk in een gebied dat 1.500 kilometer van de bewoonde wereld verwijderd is en grotendeels door gortdroog terrein leidt?
Kanalen bieden uitkomst!
Samen met en hydroloog bedacht Tungaa een plan: ondiepe kanalen graven tussen de rietbedden om de toestroom van water dat vlak onder het grondoppervlak ligt te stimuleren. Zo neemt meteen het beschikbare oppervlak toe, waardoor er meer dieren gebruik van kunnen maken.
Gaia Nature Fund helpt!
Vanwege de afgelegen ligging (en dus hoge transportkosten) en de complexiteit (waardoor experts moeten worden ingehuurd) en de benodigde materialen kost dit gehele project zo’n tienduizend euro.
Het Gaia Nature Fund wil de kameel graag helpen, daarom reserveren we een deel van ons geld voor het herstel van de Baruun Sharga bron.