Flamingo

Leefgebied gezond maken

Gaia Nature Fund gelooft dat we kunnen helpen om de waterkwaliteit te verbeteren voor de kleine flamingo in Zuid-Afrika. Op deze broedlocatie hebben ze het lastig. Birdlife South Africa controleert de waterkwaliteit en zorgt er met diverse partijen voor dat er voldoende water is in het broedgebied.

Het Gaia Nature Fund steunt het werk van Birdlife sinds 2019.
Dat biedt betere kansen voor de bedreigde kleine flamingo.

 

Zo helpt Birdlife South Africa de kleine flamingo

Onderzoek
Educatie
Leefgebied verbeteren
Camera- vallen

Schoon water van levensbelang!

“Alles moet precies goed zijn voor kleine flamingo’s” vertelt Melissa. “Als er teveel water is, stromen hun nesten over. Maar als er te weinig water is, kunnen ze geen voedsel vinden, of eten roofdieren de eieren op…” Ook schoon water is essentieel, want flamingo’s filteren hun voedsel, dat bestaat uit minuscule algjes, met hun snavel uit het water.

Melissa werkt voor Birdlife South Africa, de Afrikaanse Vogelbescherming. In 2022 was ze in GaiaZOO en vertelde over al hun inspanningen voor de kleine flamingo in Zuid-Afrika. “Aan ons de taak om de juiste omstandigheden voor deze zeldzame vogel te helpen creëren” zegt Melissa vol enthousiasme.

 

Helpen op afstand

Birdlife South Africa vertelt de bewoners van Kimberly hoe zij kunnen helpen om de flamingo’s te beschermen! Via deze webcam kun je de flamingo’s bij de zoutpan real-time volgen. En zelf in actie komen als er onraad is.
In dit filmpje zie je hoe dankzij deze speciale webcam een flamingo gered kon worden. Kijk jij ook mee op de Africam om de flamingo’s te helpen beschermen?

Via deze webcam kun je de flamingo’s bij de zoutpan real-time volgen.

Brede aanpak

Birdlife South Africa heeft tools ontwikkeld om de waterkwaliteit, het voedselaanbod en het aantal flamingo’s ‘van afstand’ met drones en satellieten te meten. Omdat flamingo’s met tienduizenden dicht op elkaar leven, biedt een computermodel juist voor deze vogels uitkomst.

Het voordeel van deze ‘onderzoeken op afstand’ is dat ze ook elders kunnen worden ingezet. Kleine flamingo’s trekken regelmatig naar andere Afrikaanse landen, dus zo heeft de bijdrage van het Gaia Nature Fund een nog breder effect.