Jaar van de berberaap

Ontdek hoe jij kunt helpen

Hulp na bosbrand

In de natuur leeft de bedreigde berberaap alleen nog in de ruige gebergtes van Marokko en Algerije. In juli 2022 brak een grote bosbrand uit in het Marokkaanse Bouhachem waar veel berberapen leven. Vele families in de naastgelegen dorpen raakten hun huis kwijt en vele berberapen raakten gewond of kwamen om het leven. Nu is er voor de dieren weinig eten te vinden in het zwartgeblakerde bos. 

Het Gaia Nature Fund steunt de organisatie Barbary Macaque Awareness and Conservation (BMAC) die zich inzet om de berberapen & mensen in dit gebied te helpen!

Om hier extra aandacht voor te vragen staat de berberaap in 2023 & 2024 centraal!

 

Hulp na bosbrand

Verbrand…

In de omgeving van het educatief centrum van BMAC leven 12 groepen berberapen. Elke groep bestond uit zo’n 60 dieren. Direct na de branden vonden medewerkers van BMAC de overblijfselen van vele tientallen berberapen. Van enkele groepen is zelfs geen enkele aap meer gezien… En daar waar ze wel overleefden, was nauwelijks voedsel over.

Sprankje hoop

Ondanks dat zo’n 7.500 hectare bos is verbrand is er hoop! Uit de zwartgeblakerde stammen van de kurkeiken in Bouhachem bos schoten na drie maanden alweer frisgroene bladeren tevoorschijn. En na een half jaar werden zelfs weer berberapen geboren. Dat geeft vertrouwen, maar dit kon alleen dankzij BMAC!

Extra voedsel

De kurkeiken produceren namelijk nog lang niet voldoende eikels. Daarom brachten BMAC medewerkers in de koude wintermaanden eikels naar de verschillende groepen. Deze bevatten onmisbare eiwitten en vetten voor (drachtige) berberapen.
Gaia Nature Fund maakte de aanschaf van eikels mogelijk.

BMAC komt in actie en Gaia Nature Fund helpt!

Direct na de brand bood GNF al 5.000,- aan noodhulp. In 2023 hebben we € 10.000,- gedoneerd voor eikels en brandblusmiddelen. En in 2024 hopen we met jouw hulp nog eens 10.000,- bij elkaar te krijgen.

Help jij ook mee?

Houd onze socials en de GaiaZOO kalender in de gaten voor meer speciale activiteiten!

Bescherming tegen brand

Een jaar geleden waren de dorpelingen rond het natuurgebied Bouhachem machteloos tegen het vuur. Veel mensen verloren hun huis en veel bos brandde volledig af. Dit mag niet weer gebeuren! Daarom geeft BMAC brandblusmiddelen aan de inwoners van enkele dorpen rond het park.

Dit is mogelijk dankzij de hulp van onze bezoekers. Want een groot deel van de bijdragen die het Gaia Nature Fund in de ZOO ontvangt, gaan in 2023 en 2024 speciaal naar de berberaap in Marokko.

Barbary Macaque Awareness & Conservation zet zich op
verschillende manieren in voor de berberaap!

Onderzoek
Opvang
Cameravallen
Educatie
Hulp lokale bevolking

Zo helpt BMAC de berberaap!

Help de berberaap

Het Jaar van … sinds 2017