Afrikaanse
wilde hond
Nog maar 6.600 over…
Honderd jaar geleden leefden er nog zo’n 50.000 Afrikaanse wilde honden. Maar in de tweede helft van de 20e eeuw nam hun aantal steeds sneller af. Nu zijn er nog maar 6.600 wilde honden over.
Uitgebreid onderzoek toonde de oorzaken: bewuste vervolging door boeren (uit angst voor het doden van hun vee), aanrijdingen (doordat er steeds meer wegen werden aangelegd), vergiftiging bij waterpoelen (door stropers die olifanten voor hun ivoor willen doden) en ongelukken in valstrikken (die voor antilopen worden gezet als voedselvoorziening).
Het Gaia Nature Fund steunt Painted Dog Conservation in hun belangrijke werk om de Afrikaanse wilde hond te behouden!
Anti-stropers teams
Van oudsher jagen lokale inwoners op wilde hoefdieren voor voedsel of om lokaal te verkopen. Maar Afrikaanse wilde honden leggen per dag tientallen kilometers af en komen daardoor ook regelmatig in valstrikken terecht.
De anti-stropers brigades van PDC lopen dagelijks door het leefgebied van de wilde honden. Per jaar maken ze gemiddeld 3.000 strikken onschadelijk en redden zo dieren! Als ze nog levende dieren in het dodelijke ijzerdraad aantreffen, bevrijden de anti-stroperijteams deze dieren en geven hen de nodige zorg.
Veel leden van de anti-stroperijteams hebben in het verleden zelf gestroopt. Zij weten daarom alles van de bush en het gedrag van de dieren. Dankzij deze kennis kunnen ze perfect valstrikken opsporen! Tijdens hun patrouilles houden ze bovendien alle illegale activiteiten in de regio in de gaten en verrichten waar nodig arrestaties. Dat is vooral belangrijk om professionele, georganiseerde stropers een halt toe te roepen.
Beschermende halsband
Painted Dog Consercation heeft in de afgelopen decennia veel bereikt om Afrikaanse wilde honden te beschermen. De beschermende halsband bijvoorbeeld. De stekels op deze halsband voorkomen dat het dodelijke ijzerdraad zich strak kan trekken rond de nek.
Het sterfte percentage in valstrikken daalt daarmee van 85% naar 15%! Bovendien zit in de halsband een zender verwerkt, zodat onderzoekers het dier via GPS signalen kunnen volgen en bij problemen eerder kan optreden.
Een reflecterende laag op de halsband beschermt de hond daarnaast als deze in het donker een weg oversteekt. Om de kans op verkeersslachtoffers nog meer te beperken, staan op bekende oversteekplaatsen opvallende verkeersborden die de automobilisten waarschuwen.
Overleg met
lokale boeren
Onderzoek naar poep van Afrikaanse wilde honden liet zien dat er geen restanten van vee in hun poep zit. Medewerkers van PDC gingen daarom met boeren praten over de Afrikaanse wilde hond en vertellen hen dat ze niet bang hoeven te zijn voor dit roofdier.
Kinderen op
Bush Camp
Voor leerlingen op de basisschool ontwikkelde Painted Dog Conservation ook speciale lesprogramma’s. En er zijn leerlingen actief in natuurbehoud groepen. De meest bijzondere ervaring bieden echter de Bush Camps, waarbij leerlingen vier dagen op het centrum van PDC verblijven.
Van excursie
tot dans
Ze leren via biologielessen, kunst, dans en een excursie in de bush van alles over de Afrikaanse wilde hond en zijn rol op de savanne. Per jaar kunnen er 1.000 kinderen van 11 jaar deelnemen. Deze kampweek is voor velen een levens veranderende ervaring. Diverse kinderen werken nu jaren later bij PDC.
Kunst van valstrikken
Elk jaar verwijderen de anti-stropers teams zo’n 3.000 valstrikken. Het ijzerdraad van de strikken wordt verzameld en daar maken kunstenaars mooie kunstwerken van. Om de cirkel rond te krijgen, worden deze kunstwerken in Europese dierentuinen verkocht – ook in GaiaZOO). De kunstenaars van PDC krijgen per vervaardigd item een vaste vergoeding. Zo hoeven ook zij niet meer te stropen.
PDC verzorgt ook computer cursussen en helpt de bewoners met duurzame landbouw.